História pekárne sa začala písať v roku 1990, kedy vznikla Pekáreň spol. s r.o. so sídlom v Martine, ktorej priamym nástupcom je od 27. 9. 1993 spoločnosť Pekáreň HRUŠKA spol. s r.o. a od 1. 1. 2011 spoločnosť Turpek s.r.o.
Od svojho vzniku spoločnosť prešla od drobnej podnikateľskej činnosti až po modernú pekáreň. Postavila nové výrobné a expedičné priestory. Do prevádzky začlenila svoju prvú výrobnú linku a začala vyrábať široký sortiment pekárskych výrobkov.
Zmena v kapacite výroby nastala v roku 2002, kedy boli do prevádzky začlenené nové strojové a technologické zariadenia na výrobu, pečenie a vykladanie chleba. Spoločnosť sa tým začlenila medzi významných dodávateľov kompletného sortimentu pekárskych výrobkov na Slovenský trh.
V roku 2008 a 2009 sa postupne zrealizovala výstavba ďalších nových častí prevádzky a administratívnych priestorov. Zrekonštruovali sa výrobné a skladovacie priestory, čím sa naplnil cieľ spoločnosti, zlepšiť sociálne a pracovné podmienky pre zamestnancov a vytvoriť podmienky na výrobu kvalitných a bezpečných potravín.
Ďalšie inovačné aktivity spoločnosti boli v roku 2019, keď sa z Európskeho fondu regionálneho rozvoja zakúpili nové výrobné linky a vybudovalo sa nové silové hospodárstvo pre skladovanie múky.
V spoločnosti bol zavedený systém HACCP. Postupne bol upravený podľa požiadaviek normy ISO 22 000:2018 a normy FSSC 22 000. Vybudoval sa tak systém manažérstva bezpečnosti potravín, ktorý poskytuje bezpečné výrobky vyhovujúce požiadavkám zákazníka a legislatívy.